روز پنجشنبه داکتر سپنتا بهای چه چیزی را پرداخت و چرا این بها روز شنبه سنگینتر و هجمه مهیبتر شد؟ بازیگران پشت و روی صحنه کیها هستند؟ چگونه میتوان به روشنگری رسید؟ این نوشته سعی دارد تا حدی که شرایط اجازه میدهد به این پرسشها پاسخ دهد. چه کسی باور میکند که به راستی پارلمان در دفاع از مهاجران اخراج شده از ایران تا این حد عصبانی شد که یکباره تصمیم به استیضاح و رای عدم اعتماد به …
ادامه... »یاسین رسولی
ارزش استقلال
جالب است که استقلال تنها یک گفتمان حکومتی نیست بلکه روشنفکران، آزادی خواهان و در تمامی جریانهای فکری و حتی برای توده های مردم بحثی آشنا، دلچسپ و برانگیزاننده است. این واژه چنان محبوبیت فراگیر یافته است که همه در یقین به آن احساس “علم حضوری” و بی واسطه دارند. استقلال یک مبنای مهم درک و تحلیل سیاست شده است و کمتر کسی به خود حق داده است که در نقد و باز اندیشی ارزش استقلال و استقلال طلبی سخن …
ادامه... »قصه نجیب روشن در تلوزیون ملی
تلوزیون ملی در گذشتهیی نه چندان دور یگانه رسانه صوتی و تصویری در کشور بود و به همین لحاظ اهمیت استراتیژیک داشت؛ هر کسی که به دنبال قدرت و یا جابجایی قدرت میبود، اول آن را «فتح می کرد» و بعد همه میفهمیدند که قدرت جابجا شده یا “پادشاه گردشی” شده و به این ترتیب همه به ترانههای انقلابی گوش میدادند و منتظر میماندند که چه کسی با نطق زمامدارانه، مردم را از ریاست خود مطلع میکند. و الخ… …
ادامه... »داکتر سپنتا و منتقدان
صد روز از به دست گرفتن سکان وزارت امور خارجه و دستگاه دیپلماسی کشور توسط داکتر رنگین دادفر سپنتا میگذرد و بنا بر سنت حسنهیی که در کشورهای پیشرفته معمول است، پس از صد روز آغاز کار، مسوولان گزارش عملکرد، پیشرفتها و موانع کاری حوزه مسوولیت را ارایه کرده و در معرض قضاوت افکارعمومی میگذارند؛ داکتر سپنتا نیز در صدمین روز کاری خود چنین کرد و در برابر خبرنگاران و گزارشگران از آنچه در صد روز گذشته در وزارت امور …
ادامه... »قرائت عرفی از اسلام
بحران فکری که در نتیجه الغای خلافت عثمانی در اوایل سده بیستم بوجود آمد دو دستگی عظیمی میان اندیشمندان مسلمان افکند. گروهی اندیشه «حکومت اسلامی» را به عنوان بدیلی برای خلافت و نوعی تداوم و بنای دولتی بر مبنای شریعت را طرح کردند و کسانی دیگر با پذیرش تجربه مدرن بشری در حکومت. به روند «عرفی شدن» دین و سیاست در جوامع اسلامی سرعت بخشیدند. گرچه واکنشهای سنتگرایان و نوگرایان فراتر از اختلاف سلیقه و نظر در فقه اسلامی و …
ادامه... »سکیولار و لائیسیته
واژه سکیولر secular برگرفته از اصطلاح لاتینی Saeculum یا Secularum به معنای قرن و سده است و از آن تعبیر به زمان حاضر و اتفاقات این جهان در مقابل ابدیت و جهان دیگر شده است. اصطلاح «سکیولر» برای نخستین بار پس از جنگ سی ساله و به هنگام امضای پیمان صلح وستفالیا (۱۶۴۸م) و آغاز تکوین حکومتهای نوین ملی به کار رفت. بسیاری از تاریخ نگاران، همین زمان را سر آغاز پیدایش پدیده سکیولریسم در غرب میدانند. …
ادامه... »بی اعتمادی به دموکراسی
پالیسی چند ماه اخیر کرزی نشان میدهد که وی بیش از پیش به روندهای دموکراتیک بی اعتماد شده است. خبر سازش با سران جهادی شاهد این ادعاست در حالی که کرزی چند ماه پیش با قطعیت تمام نسبت به ایجاد یک “ دولت ائتلافی“ مخالفت کرده بود. چه عواملی سبب شده است که با نزدیک شدن انتخابات، بار دیگر به مجاهدین رو آورد؟ آیا این امر می تواند تضمینی برای برد در انتخابات سپتامبر ۲۰۰۴ برای او باشد؟ چند …
ادامه... »الگوهای بومی در مدرنیته پیرامونی
در این یادداشت می خواهم در پاسخ به این پرسش که تلاش برای ارائه الگوی بومی از دموکراسی در افغانستان تا چه حدی علمی و تا چه حدی با اهمیت است ؛ بنویسم. تجربه تاریخی نشان داده است که مردم افغانستان نسبت به سیاستهای دولت حساسند. بخصوص اگر این سیاستها و برنامه ها زندگی خصوصی , قبیله ای و مذهبی شان را تحت تاثیر قرار دهد . دولتهای نوساز باید منتظر واکنش (عصبیت) از نوع افغانی اش باشد که …
ادامه... »